Ciasto miodowe z jabłkami
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
4 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1.5 łyżeczki sody
Jabłka
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
Masa
3/4 litra mleka
2 budynie
1,5 kostki masła
1.5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
mąkę łączymy z margaryną dodajemy cukier miód jajka sodę
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
dajemy do formy 25 x 35 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 2 placki w 180 st około 20 minut
Jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy cukier
gotujemy aż jabłka będą szkliste dosypujemy galaretkę mieszamy studzimy
Budyń
gotujemy budyń na mleku studzimy masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszystą masę
na placek dajemy tężejące jabłka a na nie wykładamy masę przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy migdałami i startą czekoladą
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
4 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1.5 łyżeczki sody
Jabłka
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
Masa
3/4 litra mleka
2 budynie
1,5 kostki masła
1.5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
mąkę łączymy z margaryną dodajemy cukier miód jajka sodę
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
dajemy do formy 25 x 35 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 2 placki w 180 st około 20 minut
Jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy cukier
gotujemy aż jabłka będą szkliste dosypujemy galaretkę mieszamy studzimy
Budyń
gotujemy budyń na mleku studzimy masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszystą masę
na placek dajemy tężejące jabłka a na nie wykładamy masę przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy migdałami i startą czekoladą